Martino dedičstvo: Sen jednej dcéry


Obalka_sen_jednej_dcery
5/5 - (1 vote)

Nie je to prvý krát, čo mi Francine Riversová dokázala, že patrí medzi TOP spisovateľky kresťanskej literatúry. Séria s názvom Martino dedičstvo je v skutočne veľmi silná a hlboká. Druhá kniha Sen jednej dcéry je najmä o Carolyn a jej dcére May Flower Dawn, ale opäť sa v nej stretnete aj s Martou a Hildemarou. Minulosť totiž všetky tieto štyri ženy hlboko poznačila a často krát to vyzerá, že už žiadna moc na svete nedokáže zboriť múry a nedorozumenia, ktoré za tie roky vznikli…

Druhý diel Sen jednej dcéry plynule pokračuje za prvým, no hneď v úvode nás autorka šokuje. Pomyslela som si, že keď takto zhurta začína, ako bude pokračovať? No nemusíte sa báť, príbeh je napísaný veľmi pútavo a miestami až príliš realisticky. Do niektorých situácii som sa vedela veľmi ľahko zžiť, keďže som si zrejme ako každá žena prešla nejakými zraneniami od vlastnej mamy. A samozrejme som si uvedomila, že bohužiaľ aj ja spôsobujem bolesť svojim dcéram.

Carolyn, ktorá bolo poznačená a zranená vo viacerých smeroch sa napriek všetkému postavila na nohy a dala svoj život do poriadku. Jediné, čo sa jej nepodarilo napraviť bol jej vzťah s mamou. Napriek skvelému vzťahu s babičkou Martou, k matke sa nedokázala nikdy priblížiť. Oveľa tragickejšie, že jej dcéra Dawn ma podobný problém s ňou. Hildemara ma naproti tomu skvelý vzťah s vnučkou Dawn. Celé je to ako začarovaný kruh, z ktorého je veľký problém vyjsť von. Kto však nájde odvahu vyriešiť nezhody staré desaťročia?

Čo mi román Sen jednej dcéry dal a čo môže priniesť aj vám?

Napriek tomu, že niektoré časti boli veľmi bolestné a dosť som si poplakala, často sa budem k tejto sérii vracať. Nechcem totiž zabudnúť nato, ako sa vyvarovať nedorozumeniam či už s dcérami alebo s mojou mamou. Po prečítaní tejto série, som sa začala na výchovu mojej mamy pozerať inými očami. Veci, ktoré som jej možno až doteraz vo svojom vnútri vyčítala, zrazu dokážem lepšie pochopiť a hlavne viem, že mi nechcela vedome ublížiť. Toto mi osobne veľmi pomohlo.

Teším sa, že zatiaľ sa mi darí udržať vzťah s mojimi dcérami otvorený. Hoci si niekedy vzájomne ublížime dokážeme si sadnúť a porozprávať sa o tom. Dúfam, že nám to vydrží čo najdlhšie. Vnímam však, že vzťah s mojím najstarším synom, to už je úplne iná kapitola. Niekedy sa máme problém vôbec normálne porozprávať. Možno je to pubertou, teda dúfam, že keď prejde pár rôčkov bude to lepšie. No čo ak nie? Budeme mať taký chladný vzťah plný nedorozumení po zbytok života?

Francine Riversová by mohla snáď napísať aj román o vzťahu medzi matkou a synom. Komunikácia a celkový vzťah s dievčatami je pre mňa prirodzene jednoduchšia. No chlapci, to je úplne iná kapitola. A viem, že s tým musím čosi robiť, veď ich mám doma až troch!

Prekvapivý záver skvelo ukončil sériu Martino dedičstvo

Napriek množstvu prečítaných kníh nielen od Riversovej, ale aj od iných autoriek ma záver prekvapil. To je po dlhej dobe už druhý takýto román. Takže sa teším, že autori sa stále viac zlepšujú a sú viac originálny. Napriek tomu, že román Sen jeden dcéry skončí inak akoby som si vysnila, je veľmi výnimočný a pôsobivý. Nie každý román musí končiť klasicky. Možno práve vďaka tomu, vyznieva kniha tak veľmi realisticky.

Všetky štyri ženy v tejto sérii sú veľmi svojské, výnimočné a dokážu všetko, do čoho sa pustia. Budeme podobne odvážni aj my?

Tento román vrelo odporúčam všetkým matkám a dcéram. Myslím si totiž, že by mne i vám mohol pomôcť vyvarovať sa mnohých zbytočných chýb, ktoré často krát robíme, hoci úplne neúmyselne.

Ukážka z knihy Sen jednej dcéry

Urobila si svojej matke veľkú radosť, že si s ňou prišla.“

Musela som ju prosikať, aby ma so sebou vzala,“ priznala Dawn. Christophera má radšej.“

Christopher jej nepovedal: Nenávidím ťa! Kiežby si zomrela, aby som sa mohla vrátiť domov a bývať u babičky!“

Čo?“ prehovorila Dawn slabým hlasom.

„Ach, to už bolo veľmi dávno, krátko nato, ako ste sa presťahovali do Alexander Valley. Tvoja matka povedala, že to chápala. Koniec koncov viac času si strávila so svojou starou matkou než s ňou. A tvoja stará matka si svoj život vystavala okolo teba.“

Dawn v ominom hlase nepočula výčitku, ale beztak jej bolo do plaču. Už veľmi, veľmi dlho na tú situáciu nemyslela. Spomenula si, ako sa vtedy hanbila. Spomenula si, ako sa chcela ospravedlniť. Spomenula si, ako jej matka povedala, že ak sa chce porozprávať, nech zatelefonuje babičke. Babičke sa však k ničomu nepriznala. Hanba jej to nedovolila.

„Ľudia občas povedia veci, ktoré nemyslia vážne.“ „Vtedy si to vážne myslela.“ Oma ju potľapkala po ruke: „I ja som povedala veci, ktoré ľutujem, srdiečko. Všetkým sa nám to už stalo.“

„Babička ma vždy ľúbila.“

„Rovnako tak aj tvoja matka.“

Dawn by tomu rada verila. „Nie tak ako babička.“

„Prečo je to podľa teba tak?“

Prečo nebyť úprimná? Od omy sa možno dozvie pravdu. Nikto iný o minulosti hovoriť nechce. „Lebo som nebola plánovaná. Bola som iba chyba v dlhom rade chýb, ktoré mama urobila.“

Dúfam, že som vás svojou recenziou navnadila a prajem vám príjemné strávené chvíle s knihou Sen jednej dcéry.

Vaša knihomoľka Veronika

RIVERSOVÁ, Francine. Martino dedičstvo: Sen jednej dcéry. Kumran.sk 2024. Mäkká väzba. 504s. ISBN: 9788089993949

Táto recenzia bola napísaná vďaka službe www.storpic.com

Komentáre

Leave a Reply

Vaša e-mailová adresa nebude zverejnená. Vyžadované polia sú označené *

Táto webová stránka používa Akismet na redukciu spamu. Získajte viac informácií o tom, ako sú vaše údaje z komentárov spracovávané.

Loading Facebook Comments ...